Wonen boven de Haagse Passage

Maximale ruimtebeleving in een historische context
In de woningen in de Haagse Passage vergroten flexibele elementen - als een draaibaar meubel, schuifdeuren en opklapbed - het gevoel van ruimtelijkheid en zijn de vierkante meters maximaal benut.

Wonen boven de Haagse Passage

Maximale ruimtebeleving in een historische context
In het oudste winkelcentrum van ons land heeft a.s.r. real estate de eerste vier woningen volledig gerenoveerd. Een bijzondere opgave, gezien het historische karakter. Studio id+ ontwikkelde een woonconcept zonder gangen en met de flexibiliteit om zelf ruimtes af te sluiten. Een loftachtig ontwerp met grote allure. Door de inzet van maatwerk is iedere centimeter optimaal benut.
programma
Wonen
opdrachtgever
a.s.r. real estate
schaal
200 m2
locatie
Den Haag
periode
2020-2022
samenwerking
Kentie & Partners
fotografie
Katja Effting
Eigentijdse ensuite
Centraal in de ruimte van de grotere appartementen staat een meubel dat de keuken en een kastenwand herbergt. Met geïntegreerde schuifwanden fungeert het als een scheidingselement tussen de woon- en slaapkamer. Daarmee kunnen de ruimtes met elkaar verbonden of juist van elkaar gescheiden worden.
Lange zichtlijnen
Als de schuifdeuren geopend zijn ontstaat er een loftachtige ruimte. Een lange zichtlijn door de hele woning geeft een extra gevoel van ruimtelijkheid. De ronde zijdes aan het centrale meubel brengen zachtheid en verfijning aan in het ontwerp, en begeleiden de gebruiker rondom en door de ruimtes.
 
In verbinding met de historie
Waar mogelijk wordt continu een relatie gezocht met de historie van winkelcentrum De Passage en de statige woningen die er ooit waren. De hoge plafonds, het authentieke deurbeslag, de oorspronkelijke schouw en de herintroductie van de sierlijsten op de wand zijn hier voorbeelden van.
Welkom in woning B
Appartement type B komt drie keer voor, op verschillende verdiepingen. De plattegrond en indeling zijn identiek. Maar tijdens de uitvoering bleek geen woning exact gelijk. In de realisatie is nog veel afgestemd en ontworpen, zodat alles tot op de millimeter past. Vooral het beoogde lijnenspel in de kasten was een uitdaging. Niets stond haaks op elkaar of was maatvast.
Schouw als inspiratie
De originele schouw was de inspiratiebron voor de hele materialisatie en het kleurenpalet van de woningen. Het vergrijsde groen geeft kleur aan het centrale meubel, en stelt zich tegelijkertijd bescheiden op.
Nieuwe witjes
Nieuwe witjes
De tegeltjes op de achterwand van de keuken zijn een verwijzing naar de klassieke 'witjes', maar dan in een nieuwe maat en kleur. Ze zijn, in een iets meer herkenbare vorm, ook terug te vinden in de badkamer.
Een volwaardige thuiswerkplek
Het project is ontworpen en uitgevoerd toen - vanwege de COVID-pandemie - thuiswerken de nieuwe norm werd. In het oorspronkelijke ontwerp was hier nog geen rekening meer gehouden. Vanuit de visie van dubbelgebruik en een optimale ruimtebenutting ontstond het idee van een opklapbed. Onder het bed is een volwaardig bureau te vinden. In opgeklapte stand voelt de omgeving als een werkkamer, en dat vergroot de ruimtelijkheid van de woning nog meer.
Een hotel-gevoel slaapkamer
Als het uitgeklapt is, staat er een royaal bed, dat samen met de ombouw weinig onder doet voor een luxe hotelkamer. Verlichting, greepjes, nissen en kleurenspel zijn in complete harmonie met elkaar ontworpen. De gekozen kleuren verwijzen naar de vloer van De Passage.
Slim ingedeelde badkamer
De badkamer is compact qua maat. Het grote raam en de deur in twee van de wanden vormden een extra uitdaging voor de indeling. De oplossing vonden we in een t-vormig wandje, centraal in de ruimte. Daar zijn douche en toilet tegen aan geplaatst en het speelde ruimte vrij om het wastafelmeubel bij de ingang te positioneren. Hierdoor is de ruimte in de badkamer optimaal benut en zo privaat mogelijk.
Het A appartement
Op de kop van De Passage, grenzend aan de Hofweg, is een uniek appartement te vinden. Maar de woning telt slechts 35 m2. In de oorspronkelijke uitvraag was het onze oplossing voor dit appartement die het verschil maakte. De woning heeft een prachtige lichtinval en uitzicht, maar kan door de gevelindeling niet als tweekamerappartement ingedeeld worden.

Toch zochten we naar een manier om wonen en slapen te scheiden. Dit deden we door het bed achterin de ruimte te plaatsen, naast de badkamer, en een scheidingselement te introduceren. Met de schuin geplaatste lamellen ontneemt dat deels het zicht. In een draaibaar element is de tv ondergebracht. De keuken en het woongedeelte zijn bij de gevel geplaatst, vol in het licht.
Privacy
Zicht vanuit het slaapgedeelte op het woongedeelte.
 
Licht
Vanaf de kopgevel komt prachtig licht de ruimte binnen.
 
Kastombouw
De kastombouw rondom het bed is maatwerk en zorgt voor een optimaal ruimtegebruik. Het lijnen- en kleurenspel verwijst naar de vloer in De Passage.