De Weijer

Op het Scholeneiland, een scholen- en voorzieningencluster in het noorden van Bunnik, zijn LEKSTEDEwonen en QuaRijn in januari 2019 gestart met de bouw van woonzorgcentrum De Weijer. Het gebouw biedt op de begane grond plaats aan twee keer zeven studio’s voor bewoners met dementie en op de verdieping aan zestien woningen voor ouderen met een zorgvraag. Zorgorganisatie QuaRijn huurt de woningen op de begane grond en verleent zorg op de verdieping. Studio id+ verzorgt het interieurontwerp van de studio’s in het door GBS architecten ontworpen gebouw.

Kleinschalig wonen
Organisatorisch bestaat de begane grond uit twee clusters van zeven studio’s voor mensen met dementie. De clusters zijn gegroepeerd rondom een centrale keuken, voor een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering. De keuken bedient aan twee zijden woonkamers die zich in open zones aan de buitengevel bevinden. Gebogen kastelementen scheiden de woonkamer (rust) van de gang (dynamiek) en bieden bewoners de nodige intimiteit. Twee organisch gevormde volumes met voorzieningen zorgen ervoor dat bewoners ‘achtjes’ kunnen lopen en als vanzelf naar hun bestemming (woonkamer of studio) worden geleid. Op het centrale kruispunt bevindt zich een ontmoetingspleintje met bankjes. De kleinschalige woonomgeving sluit dankzij de variatie aan plekken aan op de menselijke maat en belevingswereld van de bewoners. De woonomgeving voelt als een klein dorp.

Herkenbaarheid en oriëntatie
De symmetrie in de plattegrond is wat betreft bedrijfsvoering handig, maar voor mensen met dementie maakt het de oriëntatie juist lastig. Om toch het noodzakelijke onderscheid aan te brengen, is het interieur in zones opgedeeld. De zones zijn voorzien van materialen, kleuren en beelden die geïnspireerd zijn op de omgeving rondom Bunnik: groen, water en forten. De centrale keuken is vormgegeven op basis van het groen in de omgeving, de gangen en woonkamers met het water als uitgangspunt en de studio’s met het geborgen gevoel van de forten. Tactiele materialen en persoonlijke magneetborden bij de voordeuren van de studio’s zorgen ervoor dat bewoners zich hun woonomgeving kunnen toe-eigenen. Dankzij ons interieurontwerp is De Weijer voor medewerkers een functionele werkomgeving, terwijl het voor bewoners voelt als een prettige en herkenbare woonomgeving.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten