De Regentenkamer

Hoe kun je een zakelijke ruimte in een nieuwbouwpand laten aansluiten bij de rijke historie en museumstukken van een daarin te huisvesten Regentenkamer? Dat was onze opgave in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede, in opdracht van QuaRijn. Gedegen onderzoek en innovatieve ideeën resulteerden in een waardig resultaat.

<p>interieur De Regentenkamer</p>

Historische Regentenkamer
Ruim zes eeuwen geleden, op 14 februari 1400, richtte Gijsbrecht van Abcoude het Ewoud en Elisabeth Gasthuis op. De Regentenkamer, waarin de oude stadsbestuurders vergaderden, nam daarin een prominente plek in. In de jaren 70 verhuisde het Gasthuis naar nieuwbouw aan de Gansfortstraat, maar de Regentenkamer bleef achter in het oude pand en was jarenlang in gebruik door de Willem van Abcoude stichting. Na de verkoop van het gebouw zocht de nieuwe eigenaar naar een andere plek voor deze historische ruimte en de museale inboedel, als schilderijen, relikwieën en meubilair.

<p>interieur De Regentenkamer</p>

Modern klassieke museale omgeving
Stichting QuaRijn bood een ruimte aan in het huidige Ewoud en Elisabeth Gasthuis en maakte daarmee de cirkel weer rond. Aan Studio id+ de opgave hoe we deze ruimte een historische uitstraling konden geven, maar wel in het heden. Een modern klassieke omgeving, die recht zou doen aan de sfeer- en uitstraling van de Regentenkamer en naadloos ingepast in het hedendaagse Ewoud en Elisabeth Gasthuis.

We hadden nooit verwacht dat het mogelijk was een Regentenkamer met z’n groot museaal karakter in deze nieuwbouwomgeving te realiseren.

Willem van Abcoude Stichting
<p>interieur De Regentenkamer</p>

Inspiratie en uitdaging
Ons uitgangspunt was om hier een museale omgeving te creëren. Inspiratie vonden we in de interieurs van klassieke kunstmusea, zoals het Rijksmuseum. Een omgeving die sterk genoeg is om de grote diversiteit aan stukken tot hun recht te laten komen én om ze met elkaar te verbinden. Onze grootste uitdaging was de uitstraling van de bestaande ruimte, die het meest deed denken aan een kantooromgeving. Compleet met systeemplafond, kantoorverlichting en in het oog springende installatie units.

<p>interieur De Regentenkamer</p>

Met de nieuwe Regentenkamer brengen we de historie van het Ewoud en Elisabeth gasthuis terug in ons hart en geven we bezoekers de kans hiervan te genieten. Dit past in de visie de wijk te betrekken bij de geschiedenis.

Stichting Quarijn

Overtuigend plan met minimale middelen
Met een beperkt budget, waarmee we geen grootschalige (bouwkundige) verbouwingen konden realiseren, maakten we een plan. Daarbij overtuigden we de opdrachtgever ervan dat we niet alleen de toegewezen ruimte aan zouden moeten pakken, maar ook de daaraan gelegen voorruimte; de gang. Dit gaf ons niet alleen voldoende ruimte om alle stukken een plek te geven, maar daarmee konden we ook meer recht doen aan het museale verhaal. En niet alleen een nieuwe Regentenkamer maken, die weer een vergaderfunctie krijgt, maar ook alle bezoekers van het pand meenemen in het verhaal en de rijke historie van de Regenten, Regentenkamer en het voormalige Ewoud en Elisabeth Gasthuis.

Intrigerend kleurenplan en innovatieve plafondoplossing
We inventariseerden alle stukken en studeerden lang op de juiste indeling en positionering. De in het oog springende kleuren van het te behouden meubilair, bordeauxrood en vergrijsd groen, vormden de basis voor een intrigerend kleurenplan met drie groen/blauw/grijstonen op de verschillende wanden. Voor het systeemplafond gingen we op zoek naar methodes om het een geheel andere uitstraling te geven. Geïnspireerd door de cassettenplafonds uit de oudheid, ontwikkelden we een print om de bestaande plafondplaten mee te bedrukken. We lieten het plafondraster deels in kleur schilderen en vulden het plafond aan met licht gekleurde platen.

<p>interieur De Regentenkamer</p>
<p>interieur De Regentenkamer</p>
<p>interieur De Regentenkamer</p>
<p>interieur De Regentenkamer</p>

Uitgelicht met een warm hart
We hebben de installatie units uit het zicht verplaatst en een andere verlichting aangebracht.
Lichtrails aan de zijdes om de wanden en schilderijen uit te lichten en karakteristieke kroonluchters boven de oude tafel, die weer dienst doet als vergadertafel. De vloer bleef behouden, maar in lijn met het grid in het plafond ligt er nu een karpet met patroon. Deze markeert het hart van de ruimte en brengt samen met zorgvuldig uitgekozen raamstoffering zachtheid en textuur in de ruimte.

Waardig resultaat met minimale middelen
De in totaal 61 museumstukken kregen allemaal weer een plek in de nieuwe Regentenkamer. Samen met de Willem van Acboude Stichting doken we in het uitzoeken van de verhalen achter de stukken en ontfermden we ons ook over het formuleren van tentoonstellingsteksten voor de bezoekers. Volgens planning zou de burgemeester de nieuwe Regentenkamer in het voorjaar van 2020 feestelijk openen. Helaas kon dit door de omstandigheden toen niet doorgaan, maar hopelijk komt er later nog een keer een nieuwe gelegenheid. Ondertussen zijn we ontzettend trots op het resultaat en was er al volop lof over ons werk.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten