(Bijna) net als thuis

Wij ontwerpen veel interieurs voor woonzorggebouwen. In het programma van eisen staat regelmatig het ‘net-als-thuis-gevoel’ omschreven. Waarbij woorden als huiselijk en gezellig ter verduidelijking worden gebruikt. Wij zijn groot voorstander van een interieur dat voelt als een welkom thuis. Maar realiseren ons ook de hoge zorgvraag die bewoners hebben en de eisen die dit stelt aan een gebouw. Vooral ouderen met dementie hebben specifieke wensen en behoeftes voor hun omgeving. Die vaak in groot contrast staan met wat we als ‘huiselijk’ en ‘gezellig’ ervaren. In deze blog nemen we jullie mee in onze overwegingen en ontwerpuitdagingen.

Het gemeenschappelijk wonen met 8 of meer medebewoners, die je allen niet kent, is op voorhand anders dan vroeger. De opzet van het gebouw is daarmee ook anders dan we (her)kennen. Nog steeds woont 60 tot 70% van de Nederlandse in een eengezinswoning. Met een boven en benedenverdieping. In woonzorggebouwen wonen we veelal gelijkvloers, vaak wel op een verdieping. In het ontwerp besteden we daarom veel aandacht in het accent leggen op kleinschaligheid, herkenning van eigen deuren, creëren van plekken en ruimte voor individueel zitten.

Voor ouderen in het algemeen is goed licht van groot belang. Onderzoek toont aan dat het ouder wordende oog vergeeld, minder makkelijk kan accommoderen (focussen bij overgang van donker naar licht) en dat het meer licht nodig heeft om goed te functioneren. Voor ouderen met dementie kunnen schaduwen beangstigend werken en kunnen grote lichtcontrasten obstakels vormen. Voor kunstverlichting betekent dit dat het de aanbeveling heeft met hoge lichtwaardes te werken, witter licht te gebruiken en een schaduwloze basisverlichting te kiezen. Maar deze aanbevelingen contrasteren sterk met het gevoel van huiselijkheid. Juist gelere (sfeer)verlichting, schaduw en lage lichtwaardes laten ons een plek als gezellig ervaren. Daarom kiezen wij in ontwerpen wel voor een op de gebruikers afgestemde basisverlichting, maar creëren we huiselijkheid met sfeerarmaturen zoals stoffen lampenkappen, wandlampjes en staande lampen. Welke juist wel geler licht hebben. De basisverlichting halen we zoveel mogelijk uit het zicht, zodat het accent op de sfeerverlichting ligt.

Gezien de zorgvraag van de bewoners zijn er hulpmiddelen nodig. Dit varieert van rollator tot tillift. Hulpmiddelen die niet bij uitstek het gevoel van huiselijkheid verhogen. Zeker niet wanneer deze in gangen blijven staan. Daarom ontwerpen we in het gebouw plekken om ze, dichtbij, op te bergen of neer te zetten. En houden we in woonkamers en andere ruimtes ook rekening met extra maat voor hulpmiddelen.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van zaken die conflicteren met het gevoel van huiselijkheid. Denk bijvoorbeeld aan facilitaire eisen waardoor het lastig is tapijt of zachte stoffen te gebruiken of een verschillend referentiekader van het interieur van thuis. In onze ontwerpen koppelen we kennis over de doelgroep aan oplossingen die bijdragen aan zelfredzaamheid en autonomie waarmee we welbevinden verhogen, waarbij we dit zo min mogelijk ten koste willen laten gaan van de huiselijkheid.

Benieuwd naar voorbeelden? Kijk bij onze projecten! Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Anja Dirks - 19 March 2019
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten